internet radio stations luisteren voorbeelden

StationPlaylist is een perfect radio automatiseringsprogramma

macbook-station-playlist
StationPlaylist op Macbook Air onder Windows 7 Pro

StationPlaylist bestaat uit een tweetal modules.

 1. StationPlaylist Creator voor het maken van playlists.
 2. StationPlaylist Studio voor het afspelen van gemaakte de playlists.

Belangrijk om te weten is dat StationPlaylist werkt met uur, dag of maand playlists.

Hieronder een korte uitleg over het instellen van StationPlaylist:

Om te beginnen dien je al eerste StationPlaylist Creator en StationPlaylist Studio te installeren. Van beide programma’s is er een Trial versie beschikbaar via www.stationplaylist.com (Deze werkt maximaal 21 dagen en stopt na elke 6 uur).

studio-pc-station-playlist
In de demo studio op kantoor, StationPlaylist

We gaan als eerste aan de slag met StationPlaylist Creator. Hiermee gaan we muziek toevoegen en een rotatie instellen. Verder gaan we categorieën aanmaken voor muziek en jingles.

 1. Start StationPlaylist Creator en klik op Categories en klik op New voor het aanmaken van de muziek groepen.
 2. Vul je categorie naam in, bijvoorbeeld “90s” en klik dan op Add files of folder. Klik daarna op OK. Doe dit met al je muziek categorieën zodat je straks een goed format kan bepalen.
 3. Nu gaan we de jingles instellen, dit doe je onder Spot Groups. Klik op Spot Groups en klik dan op New.
 4. Vul je Spot Group name in bijvoorbeeld “Jingles” en klik dan op Add files of folder. Klik daarna op OK. Doe dit met al je type jingles zoals uuropeners, promo’s etc. zodat je gemakkelijk het juiste jingle type kan kiezen.Nadat je alle muziek, station ID’s, jingles groepen hebt aangemaakt is het tijd om een rotatie te maken.
 5. Klik op Rotations en dan op New, in het volgende scherm kan je aan rechter zijde een uur vullen. Dit doe je aan de hand van de Categories en Spotgroups die je eerder hebt aangemaakt. In ons voorbeeld noemen we de rotation name “Standaard”.Het is de bedoeling om je scherm te vullen met meer dan een uur, ± 01:15:00 uur.
 6. Ga onder options naar Separation Rules en stel daar de regels in van wanneer iets afgespeeld mag worden (Artiest, Song of Album)
  Nu we een een standaard uur format hebben aangemaakt gaan we inplannen op welke tijden/dagen deze mag starten. In ons voorbeeld loopt het aangemaakte uur 24/7.
 7. Ga naar Schedules en klik op New, geef daar je Schedule Name op. In ons voorbeeld gebruiken we de naam “Basis”. Klik dan aan welke dagen/uren je wilt inplannen en met welke Rotations. Wij doen dit met de eerder aangemaakte rotation “Standaard”.
  Nu we de playlist hebben aangemaakt gaan we deze generen zodat StationPlaylist Studio dit kan uitvoeren.
 8. Klik op de Create button bovenin, er verschijnt een nieuw scherm met daarin de startdatum. In hetzelfde scherm kan je ook de tijdsduur opgeven, wij hebben voor één dag gekozen. Klik daarna op Start. Je zal zien dat er nu automatisch een playlist wordt gegenereerd. Kijk nog even in het “Report” of er geen fouten in staan, het kan voorkomen dat je een foutmelding krijgt als je te weinig nummers hebt geselecteerd.
 9. Start nu StationPlaylist Studio. De playlist die je eerder hebt aangemaakt wordt dan automatisch geladen en afgespeeld.

Conclusie
Het programma heeft heel veel mogelijkheden. De crossfades zijn met de standaard instelling van het programma al erg goed te noemen. Een klein nadeel is dat je minder gevoel krijgt met de muziek doordat er niet echt players aanwezig zijn met een waveform.
Het programma is dus minder geschikt voor studio’s maar des te meer voor internet radio stations. Dit vanwege een erg lage CPU belasting van de PC of server. Er zitten ook nog mogelijkheden in om DSP plugins in te laden en het bevat zelfs een request mogelijkheid.

Het mooie van StationPlaylist is dat je meerdere programma’s (radio kanalen) op een Windows machine kan draaien. Een ander bijkomend voordeel is dat het programma geen geluidskaart nodig heeft en dus prima kan draaien op een virtuele machine (VPS).

De kosten van StationPlaylist
StationPlaylist Pro Bundle – Studio Pro en Creator Pro – $399
StationPlaylist Stanard Bundle – Studio standard en Creator standard – $ 249

Voor beide bundels heb je nog een encoder nodig:
StationPlaylist Streamer $86 (In combinatie met de bundels krijg je korting en zijn de kosten dan ± $49)

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.