internet radio stations luisteren voorbeelden

Visdeurbel in Utrecht offline gegaan: video streaming provider trots op wereldwijde impact

Vandaag heeft de gemeente Utrecht besloten om de visdeurbel – onze interactieve vismigration livestream – uit te schakelen. Na een intens seizoen van ruim drie maanden is het trekseizoen van de vissen afgelopen, en nemen wij als video streaminghosting met gepaste trots afscheid van deze succesvolle campagne.

Seizoen 2025: cijfers om trots op te zijn

  • Ruim drie maanden live: de visdeurbel ging begin maart in werking en bracht bijna dagelijks beelden uit de Weerdsluis in de Oudegracht en.wikipedia.org+13nos.nl+13visdeurbel.nl+13.
  • Massale betrokkenheid: wereldwijd hebben 2,3 miljoen unieke kijkers meegedaan – goed voor maar liefst 30 miljoen bezoeken aan de stream
  • Aantal keer aanbellen: bezoekers ‘belden’ meer dan 200.000 keer digitaal om de aanwezigheid van vis te signaleren
  • Internationale aandacht: de visdeurbel kreeg media-aandacht in de VS, het VK, Hongkong én in het satirische programma Last Week Tonight with John Oliver

Waarom stopt de stream?

De visdeurbel gaat offline omdat het migratieseizoen is afgelopen. De visdeurbel werd namelijk ontworpen om te helpen tijdens het voorjaar – wanneer vissen naar paaiplaatsen zwemmen en regelmatig vastlopen bij de sluis.

Vanaf 2 maart 2026 schakelt de stream weer in, zodat we samen opnieuw duizenden vissen kunnen ondersteunen.


Onze rol als video streamingdienst

Als video streamingplatform zijn wij bijzonder trots dat we dit initiatief van de gemeente Utrecht én de stadsecoloog Mark van Heukelum konden ondersteunen. Onze live streamtechnologie maakte het mogelijk:

  1. Onderwatercamera’s in de sluis te verbinden met een live site.
  2. Interactie in realtime te faciliteren: kijkers konden via een knop “aanbellen” wanneer ze een vis zagen.
  3. Samenwerking met sluiswachters te ondersteunen: honderdduizenden signalen zorgden voor efficiënte en visvriendelijke opening van de sluis.

Wat we gehaald hebben

  • Ondersteuning van biodiversiteit: de bel droeg direct bij aan een soepeler vismigratieproces door realtime signalen.
  • Publieksbereik: een breed, jong én internationaal publiek verbonden zich met natuur en lokale ecologie.
  • Definitie van een icoon: Utrechtse wethouder Linda Voortman noemt de visdeurbel “niet meer weg te denken” uit de stad.

Vooruitblik naar 2026

De visdeurbel keert terug op 2 maart 2026. Wij kijken ernaar uit om opnieuw actief mee te werken aan dit succesvolle model van burgerparticipatie en natuurbeleving — want samen maken we echt het verschil voor vis en waterleven.


Samenvattend

  • 📅 Einde livestream: vandaag offline.
  • 🌊 Waarom: seizoen voorbij, migratie afgerond.
  • 📈 Resultaten: 2,3 miljoen kijkers, 200.000 “bel”-acties, wereldwijde media-aandacht.
  • 🔙 Terug van weggeweest: 2 maart 2026.

Als video streamingprovider zijn we er super trots op dat we zoveel mensen en vissen hebben samengebracht. We danken alle kijkers, de gemeente Utrecht en natuurlijk de stadsecoloog voor het vertrouwen. Tot volgend voorjaar – dan laten we opnieuw de visdeurbel rinkelen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *